FNV Horeca roept horeca eigenaren op hun personeel beter voor te bereiden op risicovolle werkzaamheden, dit om arbeidsongevallen te voorkomen.
335.000 werknemers in de horeca is 51% tussen de 15-24 jaar
In de horeca werken momenteel om en nabij de 335.000 werknemers, waarvan 51% tussen de 15 en 24 jaar is. Dit wat niet gek is omdat deze groep grotendeels bestaat uit studenten, studenten die zonder enige ervaring een bijbaan nemen in de horeca. Gevolg is helaas wel dat 60.000 arbeidsongevallen zijn, ongevallen die volgens de FNV voorkomen hadden kunnen worden als het relatief jonge personeel beter was voorbereid.
Jaarlijks 5.000 jonge horecamedewerkers op spoedeisende hulp
Jaarlijks belanden 5.000 jonge horecawerknemers op de spoedeisende eerste hulp voor behandeling van vooral snij- en brandwonden. Volgens het CBS vonden er in 2013 meer dan 60.000 arbeidsongevallen in de horeca plaats, en dat is 22.200 arbeidsongevallen per 100.000 werknemers. Ben Francooy, voorzitter FNV Horeca zegt hierover: “In vergelijking met andere sectoren gebeuren in de horeca de meeste arbeidsongevallen. Dit is onacceptabel. “
FNV Horeca verwacht dat door de invoering van het leenstelsel nog meer studenten in de horeca gaan werken of dat huidige studenten meer uren gaan draaien waardoor het aantal arbeidsongevallen in de horeca zal toenemen.
Lees het uitgebreide artikel via: FNV Horeca